Wat te doen met papier?

Het boek cradle-to-cradle (de Amerikaanse versie in ieder geval) is gedrukt op een soort synthetisch papier dat niet alleen sterker en waterbestendig maakt, maar de grondstoffen vallen ook totaal de recycleren zonder enig kwaliteitsverlies (zgn. ‘upcycling’)

“In addition to describing the hopeful, nature-inspired design principles that are making industry both prosperous and sustainable, the book itself is a physical symbol of the changes to come. It is printed on a synthetic ‘paper,’ made from plastic resins and inorganic fillers, designed to look and feel like top quality paper while also being waterproof and rugged. And the book can be easily recycled in localities with systems to collect polypropylene, like that in yogurt containers. This ‘treeless’ book points the way toward the day when synthetic books, like many other products, can be used, recycled, and used again without losing any material quality—in cradle-to-cradle cycles.”zie hier

Het boek is gemaakt door de firma Durabooks. Alhoewel ze zelf als verkooppunt vooral het feit aanhalen dat boeken waterbestendig zijn, zijn de dus boeken ook milieu-vriendelijk op een totaal andere manier dan gerecycleerd.

Nu, waarom zou zo’n synthetisch papier superieur zijn aan een gerecycleerd papier op gebied van milieu-vriendelijkheid (althans volgens de cradle-to-cradle filosofie)?
Een ‘traditioneel’ gerecycleerd papier is in feite een uitstel van executie, in die zin dat het nooit terug in dezelfde kwaliteit kan hergebruikt worden (zgn. downcycling). Zelfs als het papier 7 keer kan gerecycleerd worden (zoals de vriendelijke dame van Igepa kwam vertellen op Choke), gaat het uiteindelijk als afval eindigen, in het leefmilieu terechtkomen (verzadigd van al dan niet giftige inkten), en zullen er ook bomen sneuvelen om het te vervangen. (weeral, dit is cradle-to-cradle geparafraseerd)

Uiteraard is gerecycleerd papier gebruiken veruit superieur aan niet gerecycleerd papier gebruiken, en als aanplantingsprogramma’s consequent worden toegepast zie ik er zelf niet echt een probleem in. In ieder geval is rekening houden met de consequenties al een hele stap vooruit tegenover apathie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s