Ontwerper tegen error

De focus van mijn werk voor dit jaar zal niet liggen in een onderzoek naar error zelf of een bepaalde vorm van error. Het zal gaan over de reactie tegen error, meer bepaald de actuele ecologische error: welke wapens heeft de grafisch vormgever hier tegen in het algemeen en hoe kan hij ook binnen zijn eigen vakgebied verbetering aanbrengen.

Ik zal pogen op een geëngageerde manier te onderzoeken hoe er binnen het gebied “grafisch ontwerp” stappen kunnen gezet worden naar een duurzame attitude, zonder afbreuk aan kwaliteit, zonder het grote plaatje uit het oog te verliezen. Wat gebeurt er met het gegeven vormgeven wanneer evidenties zoals papier of inkten ingrijpend veranderen of zelfs verdwijnen? Hoe kan vormgeving zich manifesteren binnen het straatbeeld van de moderne stadsomgeving, rekening houdend met de ecologische actualiteit, maar zonder aan impact te verliezen? De grootste uitdaging zal misschien zelfs liggen in het geitenwollensokken-imago van ‘groen’ af te schudden. Net terwijl hierin vaak de toekomst ligt, wordt het vaak afgedaan als “voor moderne hippies” en dergelijke.

Deze duurzame attitude zal zowel concreet als conceptueel aan bod komen, en het doel is om een soort blijvende impact te hebben, in de eerste plaats op mezelf en misschien zelfs op de school.

Concreet wil ik onderzoeken naar alternatieve manier van communiceren, vergelijkbaar met of ter vervanging van huidige, (te) vervuilende systemen (bv. wat zonder papier?).

Ook zal ik proberen een eenvoudige how-to gids te creëren met concrete tips over milieubewust vormgeven, die makkelijk te maken veranderingen voorstelt in de dagdageljkse praktijk van de school.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s